PIELĘGNACJA  SZATY  SPANIELA

 

Wskazówki przygotowania i pielęgnacji szaty cocker spaniela mogą być w części
 użyteczne także dla właścicieli springer spanieli,
field spanieli, clumber spanieli, susex spanieli.
Trymowanie cocker spaniela ma uwypuklić prawidłową budowę anatomiczną,
 umożliwiając przez to sędziemu  na wystawie wydanie sprawiedliwej oceny. Nie mniej ważny problem,
to prawidłowa pielęgnacja szaty na co dzień, od chwili kupna psa.
Właściwe modelowanie szaty u cocker spaniela wymaga podejścia artystycznego
 - to prawie rzeźbienie jego sylwetki. Usuwanie włosów zbędnych, obok walorów estetycznych,
ma zasadnicze znaczenie higieniczne. Usuwając włosy martwe umożliwiamy prawidłowe funkcjonowanie skóry,
 a likwidując włosy wyrastające spomiędzy palców, zapobiegamy zbieraniu się
dużych ilości piachu, zbijaniu i filcowaniu się włosów, a przez to powstawaniu stanów zapalnych pomiędzy palcami.
Według standardu FCI sierść na całym tułowiu cocker spaniela musi być gęsta, krótka, o miękkim
gatunku włosa, jedwabista, lśniąca. Falistość sierści jest nie wskazana, a kędzierzawość jest wadą.
Sierść nie powinna posiadać martwych włosów, gdyż nie jest wówczas lśniąca, lecz matowa.


a-1) wyskubać, 2) włosy długie, mały trójkąt na dole; b-1) wyskubać w trójkąt, 2) włosy długie zaczesać do dołu,
3) rękojeść mostka; c-1) wyskubać do (2) rękojeści mostka; d-1, 2) wyskubać; e-1) wyskubać,
2) długie włosy; f-1) prawidłowa łapa, 2) nieprawidłowo: za dużo pozostawionych włosów,
3) nieprawidłowo: włosy wycięte spomiędzy palców, widoczne pazury; g-1) łapa prawidłowa,
2) nieprawidłowo: miejsce zdegażowania; h-1) prawidłowo, 2) nieprawidłowo; i-1) włosy na ogonie ścieniowane, 2) zaznaczony staw skokowy

--------------------------------------------

Trymowanie cocker spaniela polega na wyskubywaniu długich martwych włosów, szczególnie obficie
 wyrastających na czaszce, nasadzie ucha, tułowiu psa i na kończynach. Trymowanie cocker spaniela
to nie strzyżenie psa, jak  to niektórzy uważają, i co gorsze — praktykują.
Wyskubywanie i przygotowywanie szaty cocker spaniela wymaga oczywiście wiele cierpliwości ze strony psa i właściciela.
Pierwszy lekki tryming młodego cockera powinien odbywać się w wieku sześciu miesięcy
(wcześniej można tylko dokonywać wycinania włosów wokół łap).
Polega on na usunięciu dużych ilości szczenięcego podszerstka.
Częstość trymowania uzależniona jest od gatunku i koloru sierści cockera.
 Najczęściej trzeba trymować cockery o maści czekoladowej i czarnej, natomiast kolorowe:
biało-czarne lub biało-pomarańczowe porastają niepożądanym włosem najsłabiej.
Przygotowania do trymowania cockera należy zacząć często na 2—3 tygodnie przed wystawą.
Na dzień przed trymowaniem psa należy wykąpać. Następnie powinno się go ustawić na stole,
 dokładnie rozczesać i wyszczotkować. U cockerów maści czarnej i czekoladowej, które najczęściej posiadają włos
stosunkowo najbardziej miękki i większą ilość podszerstka, na 2 tygodnie przed
wystawą należy usunąć podszerstek za pomocą nożyka trymerskiego lub gumowych naparstków,
które nakłada się na kciuk i palec wskazujący. Sierść należy usuwać przez kilka kolejnych dni, aby
 nie zmęczyć psa i nie doprowadzić do podrażnienia skóry.
Skórę, w miejscach które trymujemy, należy drugą ręką naprężyć, aby włosy lżej wychodziły. Chwytając niewielkie
ilości włosów za końce należy je energicznie wyrywać. Usuwa się wszystkie odstające, zakręcone włosy z czaszki,
nasady ucha, grzbietu, przedpiersia, podbrzusza, bocznej powierzchni podudzia.
Po usunięciu podszerstka i długich włosów, przystępujemy dopiero do modelowania poszczególnych partii ciała.
Głowa. Czaszka lekko wysklepiona, średniej wielkości, wąska między uszami.
Włos na czaszce musi być idealnie przylegający, miękki, bez czuba. Nadmiar sterczących włosów
należy usunąć za pomocą gumowych naparstków. Wyrywamy je bardzo delikatnie, powoli, gdyż zabieg jest
bolesny dla psa, gdy się go wykonuje nerwowo (rys. d).
Włosy wyrywane z czuba nie odrastają tak szybko i nie zmienia się ich gatunek.

U nas zabieg ten często wykonywany jest za pomocą maszynki. Powoduje to szybkie odrastanie włosa szorstkiego,
 czyli zmianę gatunku włosa i zmusza do stałego i częstego używania tych przyrządów.
Jeśli zdarzy się czasem, że u cocker spanieli, szczególnie jednomaścistych, na kufie i wokół oczu wyrastają ostre włosy
(cecha niepożądana), należy je pojedynczo, bardzo blisko skóry, wyciąć nożyczkami.
Oko. U cocker spaniela powinno być średniej wielkości, nie wpadnięte, ale i nie wypukłe.
U tej rasy oczy często ulegają stanowi zapalnemu. Dlatego od młodego wieku należy je bardzo starannie pielęgnować,
a przy najmniejszym stanie zapalnym nie lekceważyć i od razu leczyć, gdyż częste, przewlekłe stany zapalne
spowodują opuszczenie powieki. Szczególnie u psów użytkowych, podatnych na podrażnienie powieki ze względu
na charakter pracy, należy przemywać spojówki roztworem 1—3% kwasu bornego. Można smarować same powieki
cienką warstwą wazeliny, co dobrze wpływa na jej elastyczność i przez to chroni oko.
Ucho. Osadzone nisko, dochodzące do linii oka, wąskie u nasady i stopniowo rozszerzające się.
Płat ucha zwiesza się swobodnie. Długość płata ucha przyłożonego wzdłuż kufy powinna dochodzić
do końca nozdrzy (oczywiście chodzi tu o płat ucha bez włosów). Długie i nisko osadzone zwisające ucho
jest cechą charakterystyczną tej rasy. Pokrywające je włosy powinny być jedwabiste i proste.
Częste rozczesywanie włosów na uszach przyczynia się do prawidłowego ich układania się.
Część włosów z zewnętrznej powierzchni małżowiny, szczególnie u nasady, a także na wewnętrznej stronie
małżowiny usznej, wyskubujemy. Włosy z wewnętrznej powierzchni małżowiny usznej, z labiryntu, należy wyciąć,
aby uniknąć stałego drażnienia ucha zewnętrznego. Woskowinę uszną należy systematycznie usuwać. Najlepiej wyczyścić
 ucho watą nasyconą 20% roztworem alkoholu etylowego i następnie przesypać talkiem.
Szyja
. Dość długa, ułatwiająca węszenie w biegu, wygięta lekkim łukiem, gładka, bez podgardla i luźnej skóry.
Mocno osadzona na tułowiu. Sierść na szyi należy lekko zdegażować trymerem, ab
 uwypuklić jej linię i długość. Włos powinien być usunięty aż do rękojeści mostka (rys. b i c).
Przedpiersie i pierś. Szata powinna być jedwabista, wyczesana. dostawianie zbyt długiego włosa
szpeci psa. Długość i ilość włosa w partii: szyja — przedpiersie, stanowi indywidualne kryterium przygotowania psa,
 gdyż zależy od jego budowy anatomicznej. U psów z dość wąskim frontem należy zostawić nieco więcej włosów,
natomiast z szerokiej piersi można zdjąć ich więcej.
Tułów. Grzbiet powinien być równy, krótki, mocny, szeroki z lekko wysklepionymi lędźwiami.
 Klatka piersiowa szeroka i głęboka, głębsza niż szersza. Szata na grzbiecie powinna być gładka,prosta, lśniąca, bez śladów
skrętów. Włosy jedwabiste powinny spływać po tułowiu ku dołowi, zakrywając jego słabizny.
Zad. Włos na zadzie należy lekko zdegażować, aby uwypuklić jego kształt oraz prawidłowe niskie osadzenie ogona (rys. e).
Ogon. Kopiowany po urodzeniu. Nie powinien być zbyt krótki lub długi. Zakrywać powinien
zewnętrzne narządy rodne. Należy usuwać z niego wszystkie frędzle i długie włosy. Przez odpowiednie
scieniowanie nadaje mu się kształt owalny. Przy końcu należy go nieco zdegażo­wać. Powinien
być w stałym ruchu poziomym, bo świadczy to  o typowym temperamencie.
Kończyny przednie. Łopatka skośna. Ramię z łopatką tworzy kąt zbliżony do prostego. Kości
kończyn grube, krótkie, wyraźnie widoczny łokieć. Stopa kocia, okrągła, szeroka, masywna i krótka.
Mocne twarde opuszki, między palcami włosy. Pazury lekko wysklepione, grube, ciemne.
Kończyny przednie od strony bocznej i przedniej powinny być pokryte włosem krótkim i gładkim.
Od strony tylnej dokładnie rozczesany włos, opadający ku dołowi, nie powinien być jednakowej
 długości na całej kończynie. Od stopy w kierunku tylno-górnym powinien być zdegażowany
pod kątem 30°. Włosy sfilcowane należy wyciąć.
Kończyny tylne
. Uda silnie umięśnione, szerokie, dobrze wygięte, Staw skokowy dobrze
zaznaczony. Podudzie dobrze rozwinięte. Po stronie zewnętrznej powierzchni kończyny tylnej
uda włosy muszą być gładkie. Włosy sczesane do tyłu powinny dochodzić do stawu skokowego.
Powinny być umiejętnie scieniowane, aby nie wystawały zbyt wyraźnie (rys. h). Prawidłowe
scieniowanie skróci sylwetkę psa. Frędzle włosów od strony przedniej nie powinny także wisieć
 poza stawem skokowym, ale powinny być umiejętnie skrócone i zaokrąglone do podudzia.
Przy oglądaniu psa z tyłu opadające włosy wraz z kończynami powinny tworzyć przestrzeń wolną w kształcie trójkąta  (rys. a).
Prawidłową korektę stawu skokowego przedstawiono na rys. f i g.
Stopy. Włosy na łapach należy co najmniej raz w miesiącu degażować i wycinać odpowiednimi nożyczkami  
do degażowania włosa i nożyczkami o prostych końcach. Nożyczki do degażowania
- to nożyczki fryzjerskie  do przerzedzania włosów. Nożyczkami o prostych końcach nadajemy
 łapie kształt okrągły, koci, a nożyczkami degażującymi lekko cieniujemy sierść na łapie. Nie należy wycinać
sierści spomiędzy palców, a jedynie usuwać  te długie włosy, które wyrastają na grzbiecie
łapy (rys. f). Przy usuwaniu sierści wyrastającej pomiędzy opuszkami palców psa należy położyć
na grzbiecie. Usunięcie tej sierści pozwoli na utrzymanie zwięzłej, zwartej łapy, a także  nie dopuści
do stanu zapalnego pomiędzy palcami. Po usunięciu włosów należy posypać szpary pomiędzy palcami
   zasypką z talku. Zbyt długie pazury należy obciąć specjalnymi nożyczkami, pamiętając o obcięciu pazura 
 na pierwszym palcu przedniej kończyny. Należy się zastanowić, czy nie zalecać hodowcom
   usuwania pierwszego pazura wraz z kopiowaniem ogona, jak to praktykują hodowcy angielscy. Zostawianie doprowadza
często do wrastania jego w kończynę, a także utrudnia rozczesywanie włosa na przedniej kończynie.
Istnieją obecnie dwa wzajemnie tolerowane wzory przygotowania psa do wystawy: klasyczny
angielski, przedstawiony powyżej i drugi obecnie wprowadzany, wzorujący się na przygotowaniu
 cocker spaniela amerykańskiego. Przy drugim przygotowaniu szaty cockera pozostawia się nieco
 dłuższy włos w niektórych partiach. Łapy są przygotowane podobnie jak u cockera amerykańskiego, pazury zupełnie niewidoczne,
włosy umiarkowanie zdegażowane  na ich górnej krawędzi.
Więcej włosów pozostawia się także na kończynach tylnych (patrząc z boku i z tyłu).
Nasada ucha jest  mocniej zdegażowana. Ten sposób przygotowania włosa jest bardziej naturalny. Pies powinien wyglądać 
na wystawie tak, jakby posiadał włosy długie naturalne z urodzenia, a nie wystrzyżone jakby wyszedł wprost z salonu fryzjerskiego.
Psa powinno się wykąpać tuż przed wytrymowaniem, na dwa tygodnie przed wystawą, aby włosy (szczególnie na grzbiecie)
miały czas się natłuścić. Tuż przed samą wystawą można psu wymyć tylko włosy długie  (nie mocząc włosów na grzbiecie),
  nawet w samej wodzie bez dodatku mydeł i szamponów. Potem należy wysuszyć włosy za
 pomocą suszarki elektrycznej, stale czesząc je w kierunku naturalnego ich układania się.
Tuż przed wejściem na ring pies musi być rozczesany.


                                                                        
Żródło : Kazimierz Ściesiński "Hodowla psów Warszawa 2004"